Kuzey kutbunun hep üstündesin, pusulam seni gösterir her zaman. Hey ya hey ya heya hey, o hey. Ağaçlar Kuleli Şatolara dönüşür.

18 Ekim 2012 Perşembe

31 Ekim Cadılar bayramı..Buhhhh:)


                                        31 Ekim Cadılar bayramı  H A L L O W E E  N

Yabancı bir kaynaktan dilimize çevirdim:
Yüzlerce yıl önce eski İngiltere de, İrlandalıların ataları Halloween'i, Druid'lerin Sonbahar bayramı olarak kutlarlarmış. ( Druid:Kelt rahibi..örnek: Asterix de Büyüfix gibi ) İnançlarına göre 31 Ekim akşamı cadıların ruhları, hayalet olarak dünyaya gelirmiş..:) Günümüzde çoğu kişi Halloween'in gerçek anlamını bilmez..( Hasat bayramı, Korku bayramı olarak kutlandığını biliyordum ama dahası varmış...)
2000 sene önce İngiltere'de yaşayan Keltler, yaz mevsiminin bitimini büyük bir ateş yakarak, yaz'a veda, kış'a merhaba kutlamaları yaparlarmış..onların takvimine göre 31 Ekim yıl'ın son günüymüş. Bir diğer adı 'Samhain' bayramı olan Halloween, o gece, yaz boyunca topladıkları hasatlar için Güneş Tanrısına minnet ve şükranlarını sundukları ve ölenlerini andıkları bir gece imiş..Güneş tanrısı, kışın gelmesiyle, ruhların tanrısı ile yer değiştirirmiş..:) yine inançlarına göre 31 ekim akşamı, ölmüşlerin ruhları dünyayı ziyarete gelirmiş, evlerini rahat bulmaları için de ateş yakılırmış..ama.. ya kimsesiz ve evsiz ruhlar? ateşe rağmen evlerini bulamayanlar?..işte o ruhlar da, insanları korkutmaya ve kötülük yapmaya başlamışlar..:))
Bir kaç yüz yıl sonra, M.S 800 sene önce, bir papaz, 31 ekim'den sonraki günü, 1 Kasım'ı 'Azizler günü' ilan etmiş..Böylece Kelt'lerin 'Samhain kutlamaları' zaman geçtikçe İngilizce 'All Hallows Evening' veya kısacası 'Hallows'E'en' olmuş. Bugünün Halloween'i :)

Bizde kutlamıştık Cadılar Bayramını :) mumya sarma yarışması, pinyata patlatma, korku filmi vs. vs. çok eğlenmiştik:)  'değişik' ritüellere :) inanılmadığı sürece, Halloween'i kutlamakta bir sakınca görmüyorum..kostüm partisi diyelim biz buna:)) bu sene uğraşamıyacağım Cadılar bayramıyla.. ev çok dağılıyor:))

                                                                     
                                                               2010 Halloween


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder